Γιατί ένας μάγειρας ή chef πρέπει να φοράει στολή μαγειρικής;


Γιατί ένας μάγειρας ή chef πρέπει να φοράει στολή μαγειρικής;

Οι στολές μαγειρικής είναι αναγκαίες για τους chef όταν εισέρχονται στο χώρο της κουζίνας ενός εστιατορίου για να εργαστούν. Θα ξεκινήσεις σύντομα την καριέρα σου στο τομέα της εστίασης και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο χρειάζεται να φορέσεις μία στολή; Το κείμενο που ακολουθεί, έχει γραφτεί αποκλειστικά για σένα! Διάβασε το προσεκτικά για να μάθεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την στολή σεφ.

Στολές μαγειρικής: Πότε σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά

Αρκετοί μαθητευόμενοι μάγειρες, όταν βλέπουν για πρώτη φορά την στολή που θα φορέσουν κατά την διάρκεια των εργασιακών τους καθηκόντων, δεν γνωρίζουν πότε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και από ποιον. Ο Marie-Antoine Carême, διάσημος chef από την Γαλλία είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης στολής. Την δημιούργησε το 1822 με σκοπό να τιμήσει το έργο που έκαναν οι επαγγελματίες μάγειρες.

Ύστερα από 56 έτη, το 1878, η Angelica Uniform Group ξεκίνησε να παράγει μαζικά τις στολές για σεφ και στα περισσότερα εστιατόρια του Λονδίνου οι μάγειρες φορούσαν αυτές τις επαγγελματικές στολές. Οι σύγχρονες στολές μαγείρων μοιάζουν πάρα πολύ με αυτές των πρώτων χρόνων, αλλά πλέον υπάρχουν περισσότερες επιλογές στα χρώματα και στα σχέδια. Ας δούμε πιο αναλυτικά από τι αποτελείται μία στολή μάγειρα.

Από τι αποτελείται μία στολή μάγειρα

Οι στολές για σεφ αποτελούνται από το σακάκι, το παντελόνι και τον σκούφο. Στις μέρες μας, μέρος της μαγειρικής στολής αποτελεί και η ποδιά, κάτι που δεν ήταν παλαιότερα. Τα σακάκια του μάγειρα έχουν σχεδιαστεί να έχουν διπλό στήθος και το υλικό κατασκευής τους είναι το βαμβάκι. Κουμπώνουν με τρουκ ή με κουμπιά Velcro για να μπορούν να αφαιρούνται γρήγορα από τους σεφ, αν υπάρξουν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το παντελόνι των σεφ κατασκευάζεται από ελαφριά υλικά που επιτρέπουν να αναπνέει το σώμα. Τα περισσότερα παντελόνια δεν έχουν κουμπί, η μέση τους είναι ελαστική και σφίγγουν με κορδόνι για να κινούνται οι επαγγελματίες μάγειρες άνετα την ώρα που εργάζονται. Για να κρύβονται οι λεκέδες, συνήθως οι σεφ αγοράζουν μαύρα παντελόνια ή καρό μαύρο/άσπρο. Άλλοι πάλι προτιμούν λευκά παντελόνια ή παντελόνια άλλου χρώματος (γκρι, μπεζ κ.α.).

Το καπέλο που φορούν οι σεφ ονομάζεται και ‘toque blanche’. Είναι λευκού χρώματος, αρκετά ψηλό και έχει πιέτες. Ο συμβολισμός του στο παρελθόν ήταν μεγάλος. Το ύψος του συμβόλιζε την εμπειρία που είχε ο σεφ μέσα στην κουζίνα, ενώ ο αριθμός των πιετών συμβόλιζε τον αριθμό των μαγειρικών τεχνικών που ο ίδιος κατείχε. Σήμερα στο εμπόριο υπάρχουν και μικρότερου μεγέθους καπέλα ή διαφορετικού χρώματος ακόμη και μπαντάνες.

Γιατί είναι αναγκαία η στολή μάγειρα στο χώρο της επαγγελματικής κουζίνας;

Όλοι οι εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων είναι αναγκαίο να εξασφαλίζουν πως αυτά είναι ασφαλή για να καταναλωθούν από τους ανθρώπους. Γι αυτό το λόγο είναι υποχρεωτική σε κάθε επαγγελματική κουζίνα η στολή μαγειρικής. Αυτή διασφαλίζει πως τα φαγητά που μαγειρεύουν οι σεφ δεν θα μολυνθούν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι τρίχες.

Έπειτα, η στολή είναι απαραίτητη για να κρατά ασφαλείς τους μάγειρες το διάστημα που εργάζονται. Σε μία επαγγελματική κουζίνα ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Σε αυτή, είναι ανοιχτές πολλές εστίες για το μαγείρεμα, οι σεφ μεταφέρουν σκεύη με καυτά φαγητά, χρησιμοποιούν αιχμηρά εργαλεία και πολύ εύκολα θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα, στην προσπάθεια τους να σερβίρουν άμεσα το φαγητό στους πελάτες. Η στολή κατασκευάζεται από πολύ ποιοτικά υλικά που αποτρέπει τα εγκαύματα αλλά και τους τραυματισμούς από μαχαίρια.

Επιπλέον, οι στολές είναι χρήσιμες για τους μάγειρες γιατί τους παρέχουν μεγαλύτερη άνεση από ό,τι τα ρούχα που φορούν εκτός εργασίας. Πολλές φορές, στο χώρο της κουζίνας η ζέστη είναι πολύ έντονη εξαιτίας των πολλών ανοικτών φούρνων. Με την κατάλληλη στολή οι μάγειρες παραμένουν δροσεροί σε όλη την βάρδια τους, χωρίς να χάνεται η παραγωγικότητά τους.

Εκτός από την ασφάλεια, την άνεση και την υγιεινή των φαγητών, η κατάλληλη ενδυμασία ενισχύει και τον επαγγελματισμό των μαγείρων και αναγνωρίζονται εύκολα από τους πελάτες του εστιατορίου. Εάν ο μάγειρας δεν φοράει μία προσεγμένη και καθαρή στολή, αυξάνονται οι πιθανότητες να αμφισβητηθεί από τους πελάτες η υγιεινή των φαγητών που παρασκευάζονται από εκείνον και να αρνηθούν να επισκεφτούν ξανά το συγκεκριμένο εστιατόριο.

Συνεπώς, αυτοί είναι οι λόγοι που είναι αναγκαία η στολή μαγειρικής για όσους εργάζονται στην εστίαση. Τώρα που έμαθες τα πάντα σχετικά με την ενδυμασία του σεφ, μπορείς να προμηθευτείς αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου σε διάφορα φυσικά καταστήματα επαγγελματικής ένδυσης αλλά και στα e-shop, όπως είναι το ayo.gr.