Υπάρχουν επιπτώσεις από τη συνεχή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;


Υπάρχουν επιπτώσεις από τη συνεχή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το άτμισμα έφτασε στις ζωές μας εδώ και περίπου μία δεκαετία και κάτι παραπάνω κι έχει πλέον γίνει μέρος της ζωής μας. Από εκεί που ήταν μία συνήθεια που είχαν μόνο λίγοι άνθρωποι, πλέον έχει γίνει πολύ δημοφιλής και βλέπουμε όλο και περισσότερους καπνιστές να δοκιμάζουν και ακόμη και να υιοθετούν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος που όμως δεν έχει καμία σχέση με τον καπνό, όπως θα δούμε και παραπάνω. Είναι λογικό λοιπόν όταν μία τέτοια συνήθεια γίνεται τόσο δημοφιλής να δημιουργούνται κι ερωτήματα που να πρέπει να απαντηθούν από τους επιστήμονες.

Ο λόγος που το κάπνισμα γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλές, φαίνεται πως οι νέοι άρχισαν επιτέλους να τους γυρνούν την πλάτη, είναι το γεγονός ότι είναι γνωστές οι μακροχρόνιες συνέπειες του. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όποιον επιλέγει να ξεκινήσει το κάπνισμα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι μπορεί να κάνει στο σώμα του αφού οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ξεκάθαρα κι επανειλημμένα και με ακρίβεια τις μακροχρόνιες του επιπτώσεις στην υγεία. Μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο και για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Οι έρευνες και τι δείχνουν

Το «πρόβλημα» με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το γεγονός ότι είναι κάτι σχετικά καινούργιο. Ας μην ξεχνάμε ότι το κάπνισμα θεωρούνταν αβλαβές για πάρα πολλά χρόνια πριν να γίνουν έρευνες που να αποδεικνύουν το πόσο επικίνδυνο είναι. Βέβαια τότε ήταν άλλα χρόνια και οι καπνοβιομηχανίες μπορούσαν ανενόχλητες να επηρεάζουν και να διαστρεβλώνουν έρευνες. Πλέον υπάρχει πολλή διαφάνεια και αυτό δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο είναι αλήθεια ότι δεν έχει υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν οι επιστήμονες να πουν με σιγουριά αν η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει επιβλαβείς συνέπειες και ποιες είναι αυτές.

Αυτό όμως που έχουν δείξει οι έρευνες, είναι το γεγονός ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το άτμισμα όπως το αποκαλούν οι χρήστες, δεν βάζει στο σώμα του ατμιστής τις τοξικές ουσίες που μπαίνουν με το κάπνισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω ουσίες προκύπτουν από το κάψιμο αποξηραμένων φύλλων του φυτού του καπνού. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με καύση και καπνό. Αυτό που εισπνέει ο χρήστης είναι ατμός από πού προκύπτει από τη θέρμανση και την ατμοποίηση ενός ειδικού υγρού το οποίο αποτελείται από φυσικά συστατικά, νικοτίνη κι εκχυλίσματα αρωμάτων και γεύσεων. Οι ουσίες αυτές είναι αβλαβείς ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο αυτές που περιέχονται στο κανονικό τσιγάρο.

Άρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι απολύτως ασφαλές;

Όσο και να θέλει να ειπωθεί αυτό η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν μπορεί να το πει κάποιος επιστήμονας με ασφάλεια. Γίνονται πολλές έρευνες για να δουν οι επιστήμονες τις συνέπειες και τις επιπτώσεις του ατμίσματος σε βάθος χρόνου, αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη αυτό το βάθος χρόνου καθώς το άτμισμα υπάρχει εδώ και δέκα περίπου χρόνια, κατά προσέγγιση. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο από το παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τελείως αβλαβές, ειδικά όσον αφορά τη μακροχρόνια περίοδο.

Πιθανοί κίνδυνοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Τα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελούνται από συγκεκριμένα συστατικά τα οποία και αναγράφονται ξεκάθαρα στη συσκευασία τους. Αν λοιπόν κάποιος είναι αλλεργικός στα μήλα, μπορεί να παρουσιάσει αναφυλακτικό σοκ αν δοκιμάσει άρωμα υγρό με άρωμα μήλου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί χρήστες ετοιμάζουν οι ίδιοι τα δικά τους υγρά αφού η διαδικασία είναι απλή και τα απαραίτητα υλικά μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα ακόμη και στα φαρμακεία. Ωστόσο κάποιοι χρήστες πειραματίζονται με ουσίες και συστατικά που δεν έχουν καμία σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους ή ακόμη και τον θάνατο.